Wat is Block Visibility?

Het plannen van inhoud binnen een pagina of bericht is geen nieuw concept. Er zijn veel nuttige toepassingen voor deze functionaliteit, vooral voor marketingdoeleinden.

De Block Visibility-plug-in maakt het plannen van inhoud ongelooflijk eenvoudig en vereist geen codeervaardigheden. Toon of verberg blokken op basis van datum en tijd, of volledig.

Blokken plannen

Block Visibility heeft een video tuturial gemaakt om de stappen visueel door te lopen:

Stap 1: Maak het blok

De eerste stap bij het bouwen van een gepland blok is het maken van de blokinhoud zelf. Voeg eenvoudig je inhoud toe aan de pagina zoals je dat normaal zou doen. Elk blok werkt met Block Visibility. Bij het selecteren van een blok, zoals een Hero hieronder, heb je in de zijbalk de optie ‘ Visibility’.

Stap 2: Plan/verberg het blok

Je hebt hier de keuze om een simpele Toon/Verberg optie te doen, of om het blok in te plannen. Als je het blok wil inplannen, voeg een nieuwe Date & Time toe door op de + te klikken en vervolgens de start- en stopdatum voor het blok toe te voegen. In dit voorbeeld kiezen we er voor dat het blok van 1 december t/m 31 december getoond wordt. Als je het blok juist wil verbergen gedurende deze tijd, kan je de toggle onderaan ‘Hide when schedules apply’ aanvinken.

Update nu gewoon de pagina en het blok wordt succesvol gepland! In de editor zie je het blok blauw omlijnd met een kalender icoon (bij date/time) of een oogje (bij Hide)

Stap 3: Interval toevoegen (optioneel)

Stel, we willen dat het blok alleen zichtbaar is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. Het blok moet in alle andere tijdsperioden verborgen zijn. Dat kan!

Klik op het “kalender” pictogram om beperkingen voor de dag van de week in te schakelen. Selecteer maandag tot en met vrijdag. Klik vervolgens op het “klok”-pictogram om tijdsbeperkingen toe te voegen. Voeg een tijdsinterval toe van 9.00 uur tot 17.00 uur. De installatie zou eruit moeten zien als de onderstaande schermafbeelding.

Met slechts een paar klikken is ons blok nu volledig gepland met interval op zowel de dag van de week als het tijdstip van de dag.

Visibility Presets, wat zijn het en hoe beheer ik ze?

Je kan zoals hierboven beschreven blokken stuk voor stuk inplannen, maar wat nou als je dit voor meerdere blokken wil doen en niet overal hetzelfde wil instellen? Daar komen Visibility Presets om de hoek kijken.

Een Visibility Preset is een verzameling voorwaarden die kunnen worden toegepast op een meerdere blokken. Hierdoor kun je de zichtbaarheid van meerdere blokken tegelijk configureren en beheren.

Bekijk de onderstaande video voor een kort overzicht van hoe visibility presets werken:

Presets maken

Open de Visibility Preset Manager

Een preset maken gaat via maken via de Visibility Preset Manager, die op twee manieren toegankelijk is:

Individuele blokken

Selecteer een blok en navigeer naar het venster Visibility in de zijbalk Instellingen. Hier zie je het gedeelte Visibility Presets Klik op de + knop om een nieuwe preset toe te voegen

Optiemenu Blokeditor

Als alternatief kan je direct toegang krijgen tot de Visibility Preset Manager via het vervolgkeuzemenu met opties in de pagina editor.

Toegang tot Preset Manager vanuit het menu Opties.

Houd er rekening mee dat presets alleen door beheerders of redacteuren kunnen worden gemaakt en bewerkt. Auteurs kunnen bestaande presets op blokken toepassen, maar ze kunnen zelf geen wijzigingen in de presets aanbrengen.

Maak een nieuwe Preset

Wanneer de Visibility Preset Manager wordt geopend, wordt je gevraagd een nieuwe preset te maken of een bestaande te bewerken. Alle beschikbare presets zijn toegankelijk via de zijbalknavigatie, die volledig doorzoekbaar is. Je kunt ook op elk gewenst moment een nieuwe preset maken door op het plusteken (+) in de zijbalk te klikken.

Maak een nieuwe voorinstelling in Preset Manager
Maak een nieuwe preset in Preset Manager

Een Preset configureren

Visibility Presets werken op dezelfde manier als de configuratie op individuele blokken. Configureer de bedieningselementen die je op de Preset wilt toepassen. Wanneer je klaar bent, publiceer je de Preset, waarna deze voor de hele site beschikbaar zal zijn.

Een nieuwe voorinstelling configureren in Preset Manager
Een nieuwe preset configureren in Preset Manager

Voeg een preset toe aan een blok

Nu je een preset hebt gemaakt, is de volgende stap het toevoegen aan een afzonderlijk blok. Kies in de Block Editor het blok waarop de preset moet worden toegepast. Navigeer naar het paneel Visibility en selecteer uw nieuwe Preset in de vervolgkeuzelijst. Presets kunnen aan een alle blokken worden toegevoegd, en een blok kan een meerdere Presets bevatten.

Voeg een preset toe aan een blok.
Voeg een preset toe aan een blok

Houd er rekening mee dat als een blok meerdere presets heeft, alle presets moeten gelden om het blok zichtbaar te maken. Als een blok naast presets ook individuele zichtbaarheidsinstellingen heeft, zijn deze ook van toepassing bij het bepalen of het blok moet worden weergegeven of verborgen.

Hoe uit te schakelen

Elke preset bevat de optie om in of uit te schakelen. Wanneer een preset wordt uitgeschakeld, wordt elk blok dat momenteel door de preset verborgen is, weer zichtbaar. Deze functionaliteit kan handig zijn als je nog bezig bent met het configureren van een preset en nog niet helemaal klaar bent om deze actief te maken. Uitgeschakelde presets hebben een kleine rode stip om aan te geven dat ze zijn uitgeschakeld.

Een zichtbaarheidsvoorinstelling uitschakelen in Preset Manager
Een preset uitschakelen in Preset Manager